Archiwizacja danych rwał jego nać :/

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pako11
    Drive
    • 2009
    • 64

szkoda,
    jeśli decydujesz się na rozwiazanie 2 dyski zewnętrzne to moze jeden kup "stacjonarny" 3,5"
    np. A-DATA NH03 1TB USB 3.0 (ANH03-1TU3-CBK), http://www.ceneo.pl/8380243
    a drugi jakieś małe 500GB 2,5" np. A-DATA ANH01-500GU3-CBK
    co do producenta to nie mam sentymentu, ADATa ostatnio nam sie całkiem nieźle sprawdza, odsetek awaryjności wsród wszystkich producentów jest praktycznie taki sam
    F10 530D 258PS

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

bardzo dziękuję
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• Purchawa
        Admin
        S_OCP Member
        • 2004
        • 8007

szkoda, dobrym i w miare pewnym rozwiazaniem jest dysk sieciowy (NAS) z dwoma dyskami w mirrorze. Ja bym wybral cos co w komplecie oferuje oprogramowanie, ktore w locie robi backup danych, zbytnio nie absorbujac uzytkownika. I cos co bedzie za nas pamietalo, zeby ten backup zrobic.
        Dodatkowo pokusilbym sie o duzego i szybkiego flasha na USB i na nim trzymal dodatkowo dane. Takie flashe, padaja relatywnie rzadko.
        Jezeli cos wiecej waznego, mozna dolozyc zgrywanie na BD.

Jak chce sie jeszcze pewniej to mozna sie pokusic o zakup streamera, ale to koszt przynajmniej 3k zl.

Podwojne dyskie zewnetrzne to tylko strata czasu na robote.

Backup, to cos co sie robi samo, "w tle", ale na tyle czesto ze szybko mozna dane przywrocic.
        W tym przypadku Mac + TimeMachine jest rozwiazaniem genialnym. :szeroki_usmiech
        "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
        Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Stoned
          Ambiente
          • 2007
          • 129

Re: Archiwizacja danych rwał jego nać :/

Zamieszczone przez szkoda
          Panowie, jak mam archiwizować dane bo mnie szlag trafi :!:

na płytach - po jakimś czasie nie do odczytania,
          twardy dysk w kompie - padł,
          twardy dysk zewnętrzny - padł

jakieś pomysły :?: :!: :evil:
          Ja mam nieco inne pytanie?
          czy aby przypadkiem ten Twój sprzęcior się nie przegrzewa zanadto,
          można by sprawdzić to, poza tym zasilacz też może powodować pad dysków.

Ja coś takiego wyprobówałem, działa świetnie, jak napisał Purchawa, dwa dyski robisz w mirror, do tego wymienia się wiatraczek na całkiem cichy jeśli masz słuch idealny, i po sprawie :diabelski_usmiech
          O serce dba DobryGrześWawa
          TDI powered by MR-MOTORS

Komentarz

• b707
            L&K
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1272

Szkoda z dysków to polecam WESTERN DIGITAL Caviar Black... żadne samsungi czy Seagate... te ostatnie ostatnio pikują jakością w dół nawet przy dyskach sieciowych.

Ja mam przeklętego Seagatea w obudowie Wellanda na eSata. I jestem zadowolony. Dane sobie raz po raz przenoszę i w planach mam drugi taki zestawik ale już z WD.

Zaletą tego rozwiązani jest to iż masz dysk zewnętrzny który działa jak wewnętrzny zarówno pod względem wykrywani go przez komputer jak i transmisji danych [USB2 wymięka:P]
            Jak nie masz eSata to możesz je dołozyć:P
            Jak sprawdzić czy masz? Zaglądasz na tył kompa i patrzysz czy płyta główna ma wyjście na taki kabel:

Jak nie to możesz sobie je dołożyć:P

Ale komp musi obsługiwać dyski SATA:P

Wadą* tego rozwiązania jest to iż obudowa wymaga zewnętrznego zasilania i musi być odpalona przed uruchomieniem komputera bo inaczej komp nie wykryje dysku. Ja mam cały czas odpaloną i dysk w obudowie dopala się jednocześnie z komputerem

*nie dotyczy to nowszych komputerów gdzie można odpalić funkcje która zezwala na podłączania urządzeń do portu sata podczas pracy komputera.
            pzdr
            Adam

Komentarz

• tomikt
              Rider
              • 2007
              • 391

stawiasz starego kompa gdzieś w szafie , wkładasz do niego dysk(i) i stawiasz na nim linuksowy serwer FeeNAS . Zalety:
              1. Możliwe do obsługi przez neptyka (np. ja daje rade, mądrzejszy mi wcześniej pokazał)
              2. Możliwe ustawienie autobackupu w różnych konfiguracjach
              3. Dostęp do różnych danych jakie tam trzymasz w firmie przez sieć (jak chcesz)
              4. Mozliwy backup do drugiego kompa np. w domu
              ech...
              TomikT

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Zamieszczone przez tomikt
                1. Możliwe do obsługi przez neptyka (np. ja daje rade, mądrzejszy mi wcześniej pokazał)
                Zamieszczone przez tomikt
                stawiasz starego kompa gdzieś w szafie , wkładasz do niego dysk(i) i stawiasz na nim linuksowy serwer FeeNAS
                przecież to się wzajemnie wyklucza :szeroki_usmiech

czasem zakładacie, że wszyscy muszą się jarać kompami, a to nie TDI :!: :wink:
                saport techniczny baj DGW
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm
                no i nie ma :-)

Komentarz

• kropeck
                  RS
                  • 2009
                  • 2319
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BLF 1.6 FSI 115 KM

dziś widziałem w AUCHAN promocję dysków zewnętrznych 2,5'' LG za 155zł :-) 500GB
                  Pozdrawiam,
                  Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• b707
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 1272

Tyle pytanie co tam jest za dysk. Ja kupiłem zachwalanego seagata a potem nie odpalałem go przez dwa miechy bo się okazało że dysk może nagle bez powodu paść.
                    IMHO jak archiwizować to na dyski którą są przystosowane do ciężkiej pracy. Kiedyś dobre były serwerowe Seagatey ale obecnie najmniej awaryjne są WD serii Black.
                    Adam

Komentarz

Pracuję...